Inzicht in Ons Onderzoek

Op deze pagina delen de vroege fase onderzoekers (PhD-studenten en postdocs) hun werk binnen ons project op een toegankelijke manier. In eenvoudige taal leggen zij uit waar ze aan werken en waarom hun onderzoek belangrijk is voor de samenleving. Hun verhalen bieden een unieke kijk op wetenschappelijke innovaties en laten zien hoe hun onderzoek bijdraagt aan het oplossen van de uitdagingen van vandaag en morgen.

Artrose: Bepaalt Jouw Genetische Code Hoe Actief Je Mag Zijn?

Anne Flier, PhD Student, Erasmus MC

Weet je nog de laatste keer dat je op de koffie was bij vrienden, familie of de buren? Kun je je nog voorstellen hoe zij opstonden uit hun stoel om een stroopwafel voor je te halen? Waarschijnlijk ging dat door stijve gewrichten niet heel soepel en misschien mopperden ze zelfs over pijnlijke knieën of heupen. Dit zijn veel voorkomende symptomen van artrose, een gewrichtsaandoening die vaker voorkomt als we ouder worden. Tegen je 50e, is er een 50% kans dat je het krijgt, en op dit moment is er geen medicijn.

De Balans Tussen Activiteit en Gezond Kraakbeen

Artrose ontstaat als kraakbeen in het gewricht afbreekt en niet wordt vervangen. Normaal zorgen kraakbeencellen voor een gezonde balans tussen afbraak en aanmaak, maar bij artrose is dit proces verstoord. Kraakbeencellen worden met name geactiveerd tot het produceren van kraakbeen door de krachten die zij ervaren tijdens beweging. Daarom raden artsen artrose patiënten aan om actief te blijven. Maar, zowel te veel, als te weinig beweging, kan er voor zorgen dat de balans de andere kant op slaat. Dit betekent meer afbraak dan aanmaak van kraakbeen. Hoe komt het dan toch dat sommige mensen hun leven lang kunnen hardlopen zonder klachten, terwijl anderen al op hun 40e beginnende artrose hebben? Welke mate van beweging houdt jouw kraakbeen gezond?

De Invloed van Je Genetische Code

Het doel van mijn onderzoek is om te bepalen waarom de kraakbeencellen van de ene persoon wel stoppen met het maken van kraakbeen en die van de andere gewoon doorgaan, terwijl beide personen even actief zijn. Ik wil hiervoor specifiek kijken naar verschillen in de genetische code (het DNA) tussen deze twee groepen. Hiervoor gebruik ik stamcellen van verschillende mensen, maak daar kraakbeencellen van, en stel deze bloot aan krachten. Zo probeer ik genetische verschillen te linken aan een verstoring in de balans van de kraakbeencel. Soepele stroopwafels Met deze kennis wil ik artsen helpen om patiënten met (beginnend) artrose individueel bewegingsadvies te kunnen geven met als doel om verdere kraakbeenafbraak te voorkomen. Zo hopen we dat jij soepel en pijnvrij die stroopwafel kan pakken als er visite is.