Neem deel aan LoaD studie

Heeft u last van knieklachten als gevolg van knieartrose en bent u regelmatig fysiek actief (wandelen, hardlopen, wielrennen of tennissen)? Meld u dan aan voor deelname aan ons onderzoek. Zo draagt u bij aan de medische wetenschap en de behandeling van knieartrose in de toekomst.

Stuur een vraag

loadonderzoek@erasmusmc.nl

Knieartrose is een aandoening van het kniegewricht. U kunt hierbij last hebben van pijn en/of stijfheid aan uw knie(ën). Daarbij kan het zijn dat uw knie gezwollen is en dat het bewegen minder makkelijk gaat. Soms kan uw knie ook warm aanvoelen. Vaak zijn de klachten in de ochtend, of wanneer u een tijdje heeft stil gezeten, het ergst. De pijn en stijfheid bij knieartrose komt doordat het kniegewricht op meerdere manieren is aangetast.

Verandering van het kraakbeen

In uw kniegewricht vormt veerkrachtig kraakbeen een soort stootkussen tussen de uiteindes van uw botten, die daardoor soepel over elkaar heenglijden. Hierdoor kunt u zich bewegen. Bij artrose wordt dit stootkussen steeds dunner, zachter en er komen scheurtjes in. U voelt hier geen pijn van, want het kraakbeen is gevoelloos.

Verandering van het bot, de slijmvlieslaag en de spieren

Aan de gewrichtsranden van de botten die uw kniegewricht vormen kunnen zich bijvoorbeeld knobbeltjes (osteofyten) vormen. De knobbeltjes veroorzaken doorgaans geen pijn. De slijmvlieslaag rondom het kniegewricht kan gaan ontsteken. Zo’n ontsteking gaat vaak wel gepaard met pijn en stijfheid. De ontsteking komt en gaat, waardoor de klachten een tijdje erger kunnen zijn en dan weer minder worden. Een flinke ontsteking van de slijmvlieslaag kan zwelling van het kniegewricht veroorzaken. Ook kan uw kniegewricht hierdoor warm aanvoelen. In het botlaagje vlak bij het kniegewricht kunnen kleine plekjes met vochtophoping ontstaan (botoedeem). Ook deze plekjes kunnen pijn veroorzaken en kunnen ook weer verdwijnen. De kracht van de spieren rondom het gewricht kan minder worden. Voor de stabiliteit van uw gewricht is het belangrijk om deze spierkracht op peil te houden.

Artrose kan ook in andere gewrichten in het lichaam voorkomen zoals; de heup, de schouder, de gewrichten van de handen en de wervelkolom. Knieartrose is de meest voorkomende vorm van artrose Wilt u meer weten over artrose? Op de website Artrose Gezond van het Erasmus MC , vindt u uitgebreide informatie en adviezen en kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief.

In dit onderzoek bekijken we het beloop van knieartrose bij mensen die fysiek actief zijn. We kijken specifiek naar wandelen, hardlopen, wielrennen en tennis. Dit is belangrijk omdat steeds meer mensen met klachten van knieartrose graag actief willen blijven maar we niet goed weten hoeveel activiteit en welke activiteit nu juist goed is om te blijven doen.

Met dit onderzoek hopen we antwoord te kunnen geven op deze vragen zodat artsen, fysiotherapeuten en andere zorgverleners in de toekomst betere adviezen kunnen geven en mensen met knieartrose langer, en met meer plezier actief kunnen blijven. Zo houden we samen de samenleving langer gezond.

Voor het LoaD onderzoek zoeken we geïnteresseerde mensen tussen de 45 en 65 jaar oud, met knieklachten, die wekelijks actief zijn in de vorm van wandelen, hardlopen, wielrennen of tennis.

Mensen kunnen meedoen indien zij langer dan drie maanden en korter dan twee jaar last hebben van knieklachten en geen ochtendstijfheid (stijfheid aan de knie bij het ‘s morgens opstaan) hebben of ochtendstijfheid die niet langer duurt dan 30 minuten.

Geïnteresseerd? Dan kunt u zich hier aanmelden voor het onderzoek.

Wilt u verdere informatie over deelname? Bekijk dan “Wat houdt deelname in?” om u aan te melden.

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek is altijd vrijwillig. Door mee te doen levert u een bijdrage aan de wetenschap en aan de zorg van de toekomst. 

De uiteindelijke verwachting is dat het LoaD project de zorg voor mensen met knieartrose in de toekomst zal verbeteren. Dit moet ertoe leiden dat mensen langer kunnen blijven bewegen met minder knieklachten. Het zal er ook toe leiden dat de kosten over de gehele zorg flink zullen dalen. Zo is de hoop dat mensen langer gezond blijven omdat ze langer kunnen bewegen en hopen we dat knieoperaties steeds minder nodig zullen zijn. 

Bent u geïnteresseerd in deelname aan het LoaD onderzoek? Vul dan het aanmeldformulier op deze website in.  

Dit aanmeldformulier bevat onder andere enkele vragen over uw knieklachten en sport. Hierdoor kunnen we bepalen of u binnen de doelgroep voor deelname aan het onderzoek valt. Zie hiervoor ook “Wie kunnen meedoen?” en  “Wat houdt deelname in? 

Het Load onderzoek wordt uitgevoerd door de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC, in samenwerking met de Hogeschool Rotterdam. Het onderzoek duurt vanaf het moment van deelname twee jaar. Als deelnemer komt u twee keer naar Rotterdam voor een lichamelijk onderzoek, bloedafname en een MRI-scan van de knie, dit gebeurt aan het begin en het einde van de twee jaar.

Gedurende de twee jaar dat u deelneemt aan het onderzoek zullen wij uw activiteiten volgen, hiervoor vragen wij van u dat u uw activiteiten, dus wandelen, hardlopen, wielrennen of tennis, opneemt middels een (sport)horloge met GPS, uw mobiele telefoon, of ander apparaat met GPS wat uw sportactiviteiten kan tracken. Wij zullen u vragen om uw apparaat of de app (bijvoorbeeld Garmin of Strava) die u gebruikt om uw activiteiten te tracken, te linken aan ons systeem zodat uw activiteiten anoniem en beveiligd worden opgeslagen in ons systeem. Indien dit niet mogelijk is zullen wij u vragen om uw activiteiten maandelijks in een beveiligde omgeving te uploaden.

Naast het uploaden van uw activiteiten wordt er iedere maand een vragenlijst verstuurd die u online kunt invullen. De hoeveelheid vragen zal per maand variëren en de vragen zullen met name betrekking hebben op uw knieklachten zodat wij deze over de tijd heen goed in kaart kunnen brengen.

Middels al deze onderzoeken en vragenlijsten zullen wij een heel goed beeld krijgen in de ontwikkeling van de knieartrose en de daarbij passende klachten. Wij verwachten een relatie tussen soort en mate van belasting van de knie en de ontwikkeling van knieartrose, maar willen ook zien wat voor factoren hier nog meer een invloed op hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan genetica.

Omdat de metingen twee keer in Rotterdam plaatsvinden heeft het de voorkeur dat u in de regio Rotterdam woont of bereid bent twee keer naar Rotterdam te reizen. Maar uiteraard is iedereen die voldoet aan de criteria (zie “Wie kan meedoen?”) welkom om zich aan te melden.

MRI Beeldvorming 

Bij uw bezoek wordt een scan gemaakt van uw knie met klachten, of de knie waar u de meeste klachten aan heeft. Magnetic Resonance Imaging (MRI) is een techniek om beeld te krijgen van de veranderingen in uw knie die passen bij artrose. Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een zeer sterk magneetveld en radiogolven. 

Voorbereiden MRI onderzoek 

Omdat er met een sterk magneetveld wordt gewerkt, mogen er in de onderzoeksruimte geen metalen of magnetische voorwerpen worden meegenomen (bijvoorbeeld sieraden, horloges, munten, sleutels, bankpasjes, gehoorapparaten of gebitsprothese). 

Het onderzoek 

Het onderzoek duurt ongeveer een 20 minuten. Tijdens het onderzoek bent u alleen in de MRI-kamer. Op deze manier ontstaan er zo min mogelijk storingen in het magneetveld. De radiodiagnostisch laborant ziet u door een raam. Om het onderzoek te kunnen uitvoeren, wordt u op een onderzoekstafel in de tunnel van het MRI-apparaat geschoven. De tunnel is aan de voor- en aan de achterkant open. Uw knie, welke gescand moet worden, komt in het midden van de tunnel. Vervolgens wordt er een aantal opnamen gemaakt. Al die tijd ligt u heel stil op de MRI-tafel in de MRI-tunnel. Terwijl de beelden worden gemaakt, hoort u kloppende of ratelende geluiden (vergelijkbaar met bijvoorbeeld een boormachine). U krijgt oordoppen om het geluid te dempen en een bel om contact met de radiodiagnostisch laborant te maken. 

Lichamelijk onderzoek 

Bloeddruk 

Uw bloeddruk wordt gemeten met een automatische bloeddrukmeter aan de bovenarm. 

Lichaamsgewicht en lengte 

Op een gewone weegschaal wordt uw gewicht gemeten. Daarnaast meten wij uw lengte. 

Gewrichtsonderzoek 

Tijdens het gewrichtsonderzoek wordt door de onderzoeker gekeken naar de functie van de knie en spierkracht van de omliggende spieren. Ook kijken we of er sprake is van zwelling of warmte. Wanneer u een korte broek meeneemt kan de onderzoeker goed uw knie onderzoeken. 

Bloedonderzoek 

De onderzoeker zal een paar buisjes bloed afnemen, in totaal 25 ml. Na de bloedafname kan de plaats waar u geprikt bent licht nabloeden en/of er kan een blauwe plek ontstaan. 25 ml is niet zo veel bloed. Ter vergelijking: bij de bloedbank wordt 500 ml bloed per donatie afgenomen. 

Wat gaat u vanuit huis doen? 

Vragenlijsten 

U ontvangt als deelnemer aan de studie een uitnodiging per e-mail om verschillende vragenlijsten digitaal in te vullen. U ontvangt van ons maandelijks een korte vragenlijst. De vragenlijst bestaat uit een aantal algemene vragen over uw gezondheid, vragen over uw knieklachten, beweging en de kwaliteit van leven. Om de 3 maanden zal u gevraagd worden een uitgebreidere vragenlijst in te vullen. 

Naast de vragenlijst zal u worden gevraagd om via een link uw sportdata te uploaden indien dit niet automatisch gebeurt. 

Het invullen van de vragenlijsten zal ongeveer 15 tot 30 minuten duren.  

Ontlasting verzamelen.

U zal worden gevraagd om voorafgaand aan uw eerste bezoek ontlasting te verzamelen. Hiervoor krijgt u van ons een verzamelpakket met instructies thuisgeleverd. U wordt gevraagd de verzamelde ontlasting mee te nemen naar het eerste bezoek.

 

Indien u meer informatie over dit onderzoek wilt lezen kunt u hier terecht.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Naam
Wat is uw voornaamste sportactiviteit?
Één antwoord mogelijk